Therapy Update: Odpravljanje tesnobe z EMDR tehniko

Pozdrav v maternem jeziku. Spet sedim pri svoji mizici (tokrat pospravljeni) in pijem svoj večerni čaj. V slovenščini to objavo pišem zato, ker mislim, da bi lahko prišla prav marsikomu – tebi, dragi bralec, tvoji družini ali kakšnemu prijatelju, ki ti je zaupal težave. Pritegnila pozornost? Beri naprej.

Kot že veš, trpim za panično anksioznostjo. Seveda sem na medikamentozni terapiji, katero želim čimprej prenehati. Zato sem sprejela odločitev, da moram nujno najti obliko psihoterapije, ki bi jo lahko izvajala tudi v trenutku, ko bom manjšala dozo zdravil. Po večih (res jih je bilo KAR nekaj) oblikah kognitivno-vedenjske terapije sem se spomnila terapevtke Maje, s katero sva se po naključju nekoč pogovarjali. Po krajšem pogovoru sem ji zaupala, da si želim na uvodni pogovor, kjer bi se pogovorili glede mojega zdravljenja – predvsem pa da se spoznava, če se sploh ujemava. Beseda je stekla, res sva se ujeli in moram priznati, da sem precej hitro začela zaupati, kar se prej ni zgodilo nikoli oz. redko.

Čez nekaj časa sva s terapevtko ugotovili, da KVT ni primerna oblika terapije zame. Priznam, malo sem se ustrašila. Kaj pa zdaj? Zame ni oblike terapije, ki bi pozdravila mojo tesnobo. Rešitev je bila EMDR. Desenzitizacija in ponovna predelava z očesnim gibanjem po slovensko :). Sliši se res grozno. Gre pa za to, da travmatično izkušnjo predelaš in zmanjšaš njegovo tesnobo preko gledanja filmčka kvadratka, ki se pomika levo in desno.

Travma seveda ni zgolj vojna, posilstvo, ugrabitev, rop, streljanje, napad, ipd., ampak so to lahko čisto “navadni” dogodki, priča v prometni nesreči (kjer ni nujno, da je huda), obisk zdravnika, bolnišnice, ipd. Slednje je pri meni sprožilo tesnobo, ki se je stopnjevala do te mere, da nisem upala zapustiti hiše.

S terapijo sem pričela januarja, skupno je trajala nekje okrog 2 meseca. Svojo tesnobo sem na lestvici od 1 do 10 uspela znižati na nekje 2-1 ter to stanje obdržati. S ponosom lahko povem, da sem po koncu terapije odšla na krajše potovanje po Italiji popolnoma brez tesnobe! 

Resnično in iz srca vam povem, da se z EMDR tehniko uspešno odpravlja tesnobo, odvisnostne motnje, osebnostne motnje, prav tako pa je ta tehnika uspešna pri izboljševanju poslovnih rezultatov in doseganju boljših rezultatov pri različnih športnih aktivnostih. Bravo EMDR! <3

To tehniko sem res ponotranila in vzljubila, zato mislim, da se bom v sklopu mojega psihološkega izobraževanja izšolala v tej smeri in pomagala ljudem, da (spet) zaživijo polno življenje.

Kaj pa če vseeno začutim tesnobo?

Osebno imam par tehnik, ki so za moje pojme zelo učinkovite in mi pomagajo pri pojavu nenadne tesnobe. Najučinkovitejša tehnika je odštevanje po 7 od 1000. Tako dobro zaposlim možgane, da se tega ne da niti opisati. Sicer pa mi pomaga tudi kognitivna rekontrukcija in druga interpretacija dogodka, da se malce pomirim.

Ste kaj veseli zame? 🙂 Jaz sem nase zelo ponosna, hkrati pa neskončno hvaležna moji terapevtki Maji. Če imate pogum, mi v komentarjih pustite sporočilo, v kolikor imate kakšne duševne težave, kako ste se oz. kako se spopadate z njimi, kakšne so vaše hitre tehnike za pomiritev in kakšna vrsta terapije je bila pri vas uspešna (v kolikor ste se je posluževali). Če pa ste bolj tihe sorte in bi se vseeno radi z nekom pogovorili, mi pustite kakšen email.

Love, M.

Follow:
Share:
,
Moja terapevtka deluje v praksi Barends Psychology https://barendspsychology.com (uvodni pogovor je zastonj, izvajajo pa tudi terapije preko Skypa, če nisi iz Ljubljane).