Resnica za majhnimi Blogerji

Pred dnevom sem bila vpletena v dogodek, ki mi je dal misliti. Podjetje me je kontaktiralo, ker je potrebovalo pisca, fotografa, obdelovalca slik, družbenih omrežij. Ko sem jim postavila ceno na članek (ki je po mnenju kolegic blogerk bila zelo nizka) sem nazaj prejela – kot ponavadi – zavrnitev, češ da toliko pa res nimajo budgeta. S tem se je naše sodelovanje zaključilo. Začela sem premišljevati, ali je res tako težko nagraditi dobro delo? Ali je pač težko nagraditi-pošteno plačati (sicer dobro delo) nekoga, ki nima masovne podpore na družbenih omrežjih?

To vsekakor ni reklama sebe kot influencerke, je pa vse bolj pereča tema v blogerskem svetu. Ja, želim si zaslužiti kak evro z mojim delom (ki traja bistveno več kot 8 ur v kakšni pisarni), čeprav mi ni bistvo živeti od bloga. Svojo “poslovno” pot vidim drugje, za kar tudi trdo delam in študiram. Delo blogerja nikoli ne počiva, tudi ko se vsedem na kavč razmišljam o flat-layu in pisanju in ne o Reki ljubezni v ozadju. Tudi na počitnicah tkujem objave, fotografiram in skušam biti vsaj malo aktivna na Instagramu, čeprav dobro veste, da se držim pravila: počitnice brez družbenih omrežij. O tem sem nekaj malega spisala tukaj, klik.

Mislim, da moj blog nikoli ne bo zašel v t.i. editorial vode. Moja podpora ni masovna. Nimam 50.000 podpornikov na družbenih omrežjih. Nimam denarja, ki bi ga lahko investirala v odličnega fotografa. Pinterest je zgolj moj inspiration board in ne omrežje, kjer bi se masovno ponujala drugim. Twitter račun imam odprt da preverim, kaj si ljudje mislijo o določeni stvari, ki je aktualna in ne toliko za promocijo svojih objav. Po pravici – sploh ga ne znam tehtno uporabljati.

Znam pa odlično izpostaviti nekaj dobrega ali slabega. Znam pohvaliti, kovati v zvezde, iskreno govoriti o nečem. Zakaj se torej tako malo podjetij odloča za sodelovanje z majhnimi blogerji? To nismo “mladi” blogerji, da ne bo pomote. Sama sem na sceni že skoraj pet let! Vprašanje za vas: ali res menite, da bo več ljudi kupilo izdelek, ki ga promovira nekdo s 50.000 sledilci, kot pa nekdo, ki ima lojalno publiko (čeprav pod 10.000 sledilci)?
Sama sem namreč mnenja, da bo vsekakor več ljudi opazilo produkt pri nekomu z masovno podporo. Kar pa ne pomeni, da se bodo za produkt odločili in ga kupili.

Kar sem želela sporočiti s to objavo je: Čeprav nismo masovno podprti, za objave garamo in jih prezentiramo v najboljši luči, izražamo se na svoj način in se ločujemo od ostalih, za kar si zaslužimo spodobno plačilo. Dvajset evrov za tri strani teksta, 20 obdelanih fotografij, ki jih posnamem in obdelam sama, delitev na družbenih omrežjih ter aktivnost te objave po pritisku na gumb post je sramotna ponudba – takih se kot naročniki izognite, prosim. Spišite si jih sami, pa za 20 evrov pojdite na pico. Tako boste končno cenili influencerje.

Aja, naročniki? Upajte si kdaj investirati v kakšno majhno ribo. Ribico. 🙂

Follow:
Share:
,
Disclaimer: Spoštujem blogerke z ogromno sledilci. Veliko izmed njih mi predstavlja inspiracijo v smislu fotografiranja in/ali pisanja.