Nasveti za prvi polet

Približno mesec dni nazaj sem prvič letela! Zmogla sem! No, ne vprašajte, kolikokrat sem se pred dejanskim poletom premislila. Ja, najmanj 5-krat. Vseeno sem zbrala vse atome moči (predvsem tiste mentalne) in se vsedla na svoje prvo letalo! Kako je leteti? Fino, presenetljivo lepo, mirno, razgled iz višav pa je božanski. Moje priprave so trajale precej dolgo, kako se pripraviti na prvi polet za tiste, ki nimate pojma, kako in kaj, pa sem pripravila v tej objavi.

1.Preveri mere in kilažo! Vsaka letalska družba ima različne mere za kovčke in različno največjo možno kilažo – to velja še posebej za ročno prtljago. To je tista, ki gre s teboj dejansko na letalo. Načeloma imaš lahko s seboj en mali kovček in nahrbtnik ALI torbico. Nasvet: Smiselno je, da vzameš kovček in nahrbtnik, v katerega daš torbico. Tako boš imela tri stvari v dveh, pa še na letališču ti ne bodo težili 🙂 V ruzaku naredi nekaj več prostora, če boš na destinaciji kaj lepega kupila. Nekatera letališča tehtajo kovčke in so precej natančni, tako da stehtaj prtljago preden odideš na pot.

Dolgo sem iskala popoln nahrbtnik, ki bil ustrezal mojim tisočim željam. Ruzak, v katerega lahko daš ogromno stvari, obenem pa še vedno izgledaš modno, lahko kupiš na strani Izstopaj.si. Jaz sem izbrala JuJuBe Forever Noir nahrbtnik, ki je dovolj prostoren, ob strani lahko dam pijačo in dežnik, znotraj pa je pravi mali raj predalčkov, zato mu pravim tudi anti-theft ruzak – skoraj nemogoče je, da te okradejo. Je zelo trpežen, narejen pa je iz veganskega ustnja. Res si ne bi mogla želeti česa boljšega in udobnejšega. Če ti je všeč, imam zate posebni popust, ki te čaka na koncu objave.

2. Pazi na tekočine. Liquids, liquids, liquids. S tem so pa res na vseh letališčih zelo strogi. Predlagam ti, da si kupiš vrečke, velike en liter v ikei – takšne, klik. To vrečko lahko nabašeš dokler se še lahko zapre. Torej vanjo ne gre veliko stvari. Nasvet: Testerčki in vzorčki, ki jih skrbno hraniš v predalu, bodo končno prišli na vrsto. Če imaš rada poseben serum, lahko v trgovini prosiš za kakšen tester ali pa ga preliješ v posebne potovalne posodice. Set lahko kupiš tudi v Müllerju ali DMju. Pozor: K tekočinam sodi tudi maskara, črtala za oči, puder, blush, ki ni v prahu, in podobno. Vlažni robčki pa niso del tekočin, zanimivo!

3. Check in. Ko kupiš letalsko karto, naredi takoj check-in, saj te bo včasih na letališču to stalo nekaj denarja in predvsem veliko živčkov. Na velikih letališčih so velike gneče, zato bodi pripravljena! Kar potrebuješ je boarding pass, ki ga imaš lahko na telefonu ali natisnjenega – oboje velja, in osebni dokument ali potni list, če odhajaš izven EU.

4. Potek do vkrcanja na dejansko letalo: Če si naredila check-in že doma, potem lahko greš takoj na security: tam v plastično posodo odložiš prej omenjeno vrečko s tekočinami ter vso elektroniko – tudi likalnik za lase, telefon, tablico ali PC, polnilcev pa ni treba. Če imaš pas, dodaj tudi tega. Poleg položiš tudi kovček in nahrbtnik, da se zapeljejo čez kontrolo. Ti pa stopiš skozi poseben okvir, kjer preverijo, ali nimaš še česa, kar bi moralo posebej v pregled. Jaz si odstranim tudi ves nakit, še posebej uhan v nosu (zgolj za vsak slučaj), čeprav na določenih letališčih niso tako natančni. Ko preideš security, prideš v duty-free shopping zono, skozi katero se sprehodiš do sale, kjer čakaš na letalo. Tam se lahko še malo okrepčaš in počakaš na vkrcanje. To je to 🙂

5. Hrana in pijača. Na letalo lahko vzameš vodo, ki jo kupiš po kontrolnem pregledu, ali pa vzameš svojo stekleničko, kamor si po kontroli naliješ vodo. Torej ja, steklenička mora biti prazna dokler ne preideš kontrole. Glede hrane vsaj pri nas niso komplicirali, lahko imaš karkoli ne tekočega seboj, vendar mora biti zaprto – jogurt ne velja 🙂 Če si nemirna, ne pij kave. Kamilični čaj (meni so svetovali šnops haha) je odličen, pa kakšen prepečenec. Če imaš težave s pritiskom, med letom žveči čigumi – jaz nimam teh težav.

6. Pred odhodom splaniraj počitnice. Naredi vsaj okviren načrt, kaj boš raziskovala in karte kupi vnaprej. Muzeji, razgledne točke, cerkve, ipd. so preko spleta veliiiko cenejše. Karto naložiš na telefon in jo pokažeš na vstopnini. Ne pozabi na študentsko izkaznico, če si še študentka (ali dijakinja), saj s tem ponekod prihraniš kakšen evro in greš kasneje raje na sladoled ali kavo.

Predvsem pa večkrat preberi naslednji stavek boječke in tesnobke: letenje je zabavno in prav nič kaj strašno! Uživaj!

Obljubila sem še kodo za popust na strani Izstopaj.si. Če si želiš takšen nahrbtnik, kot je moj, ali pa kakšen, ki ti pade v oči in bi popestril tvoja potovanja, hitro klikni na Izstopaj.si in izberi svojega! Če odhajaš na plažo, lahko izbereš tudi plažne torbe, ki so velike in čudovite, za zraven pa ne pozabi še nove denarnice. Koda za popust se glasi: JUJUBE10 in ti prinese 10% popust ob nakupu.

Se že veselim, da mi pokažete vašo potovalno opremo in mi pustite komentar, kako je bilo na vašem prvem letu (tudi če ste že uspešne letalke). Poklepetajmo 🙂

Follow: