Happy International Mental Health Day! +IMPORTANT NEWS

Lovim še zadnjo uro današnjega Mednarodnega dne duševnega zdravja. Zelo pomemben dan za vse nas, ki se borimo za duševno zdravje, ki si želimo opolnomočiti javnost in zmanjševati stigmo, vezano na duševno zdravje. Letošnji dan je posvečen mladim in njihovem mentalnem zdravju v modernem svetu. Ste vedeli, da polovica vseh duševnih bolezni nastane pred 14.letom? Zgodaj, ja, pa vendar…Poznate več odraslih ljudi s težavami v duševnem zdravju?

Duševno zdravje je po definiciji: »stanje dobrega počutja, v katerem posameznik razvija svoje sposobnosti, se spoprijema s stresom v vsakdanjem življenju, učinkovito in plodno dela ter prispeva v svojo skupnost«. Ne gre torej le za odsotnost bolezni, vendar tudi za izpolnjevanje in samouresničevanje oseb, ki lahko dosegajo svoje cilje v odsotnosti duševnih bolezni.

V katerem grmu torej tiči zajec? V tem, da je mladina veliko manj podkrepljena z informacijami o duševnem zdravju in morebitni pomoči, zato se kljub določenim težavam tem ne posveča pozornosti. Kolikokrat smo slišali: “Aja, puberteta…”, “To ga mešajo hormoni”. Pa vendar je res, seveda ga mešajo hormoni! NIJZ priča o porastu mladih z duševnimi boleznimi v zadnjih desetletjih za dve tretjini več kot v obdobju pred tem. Noro!

Mladi pa so zelo dovzetni za informacije o duševnem zdravju. Delavnice, ki sem jih izvajala po določenih OŠ so požele velik odziv, uspelo nam je prepoznati faktorje, ki bi pripomogli k razvoju duševnih motenj, hkrati pa mladino naučili, kako poiskati pomoč! Povedati želim, da se je o takšnih motnjah nujno pogovarjati. Seveda to ni tematika za ob kavi, vendar za seminar med šolo zelo koristen način opolnomočenja javnosti o tem.

Za odrasle velja enako. Cela gora nas je, ki trpimo zaradi določene duševne motnje. Smo zato grši, slabši, bolj neumni, manj človeški, nori? NE! Smo pa zaradi teh izkušenj še bolj pogumni, odrasli, mirni, pripravljeni pomagati, razgledani, empatični. TO nas dela drugačne! Na TO bi morali biti ponosni!

Zakaj nas je torej tako sram prositi za pomoč in miti o tem:

  1. Ker nas bodo imeli za nore. Totalen mit in totalna laž v modernem svetu. To, da prepoznamo znake, zaradi katerih ne moremo več 100% živeti kot nekoč je znak, da smo na dobri poti. Pogumni, da se lahko podamo na pot ozdravitve. Nihče vas ne bo imel za nore – še več, hvaležni bodo, da ste to povedali in tam bodo za vas, v kolikor jih boste potrebovali.
  2. Ker bom izgubila službo. Zaradi lažjih oblik duševnih bolezni ni še nihče bil ob službo. Če potrebujete čas zase, vam pripada bolniški dopust. Vzemite si ga, da se sestavite nazaj na noge. Duševno zdravje je enako pomembno kot fizično. Brez duševnega zdravja ni zdravja.
  3. Prijatelji se mi bodo posmehovali. Mit! Prijateljem boš lahko še večkrat v pomoč, ker boš veliko bolj podkrepljen z znanjem o duševnih motnjah. Ko jih bo naslednjič strah pred izpitom, jim boš tako znal povedati, da je to samo trenutno in da če so se učili, je to samo pozitiven stres.

Vzemimo si torej čas zase, kot opisujem v objavi tukaj, klik. Kaj naredite za to, da ste duševno zdravi? Poiščete pomoč, če jo potrebujete? 

Ker verjamem, da nas je veliko, ki čutimo, da nekaj “ne štima”, pa se ne radi izpostavljamo, ker v obstoj neke duševne motnje še nismo prepričani, nas je strah, ipd. sem se odločila, da vsem vam stopim nasproti – in stopam z vami! Ker sem psiholog in imam veliko znanja o tematikah o duševnem zdravju, sem odprla prav nov INSTAGRAM, kjer se bomo družili samo in zgolj ob temah o duševnem zdravju. Moji bralci obožujete takšne objave, zato vas povabim, da me kliknete na moji novi IG strani Mila Psihologija tukaj, klik! Čakata vas že dve objavi in “škatlica” za komentarje. Vedno sem vam na voljo v zasebnih sporočilih, obenem pa najavljam še Youtube kanal, ki bo povezan z IG profilom Mila Psihologija.

Za vse, ki ste se veselili in nestrpno čakali mojo vrnitev na Youtube – prepričali ste me! Disclaimer: Moj Instagram Dora Ward in blog Dora Ward bosta neodvisno in nemoteno delovala naprej.

Vedno se zavedajte, da so duševne bolezni minljive. Tudi gripa pride in gre.

Kdo se torej veseli nove poti z mano? Pričakujem vas na Instiju 🙂

Follow: